Indkøb, pakning og beskyttelse er bare nogle af de ting, vi bruger emballage til. Vi indser ikke så tit, at vi bruger det, men det er faktisk en rimelig stor del af vores alles ammens hverdag. Hvis man køber hakket kød i et supermarked, så står man heller ikke og tænker så meget over hvilke materialer emballagen er lavet af, eller om det udleder meget CO2, når det fremstilles.

Hvad er problemet, og hvordan løser vi det?

Det meste emballage er baseret på olie og udleder derfor rigtig meget CO2, både under fremstilling og videre distribution fra fabrikken.

Emballage har dog også klare fordele, da det er med til at reducere madspild, som også er et utrolig stort problem. Så hvad kan vi egentlig gøre?

PACK2 er et emballageselskab, der mener, de har svaret på dette spørgsmål. De mener, at den simple løsning er at lave bæredygtigt emballage. De laver bla. emballage, som er FSC certificeret og produceret af genbrugsmaterialer, har en miljøcertificering, er genbrugelige, er biologisk nedbrydeligt, eller er fremstillet under CO2 neutrale forhold.

De er dog også klar over, at man endnu ikke har fundet en måde at lave alt emballage bæredygtigt. Derfor har de også en ordning med Growing Trees Network, der går ud på, at hvis man køber for 1500 kr. eller over, så planter de et træ – det er er også muligt for firmaer, skoler og andre selskaber at donere træer til dem.

På deres hjemmeside kan du faktisk følge, hvor mange træer de har plantet med deres kunders hjælp.  De planter træer, fordi træer er én af de bedste måder, vi kan formindske vores CO2 udslip. Træer optager nemlig CO2’en, og ved hjælp af en proces, der hedder fotosyntese, omdanner de den til oxygen, i daglig tale kendt som ilt, og glukose. Denne proces foregår i bladene på alle planter ved hjælp af sollys og vand.

PACK2 gør det også nemt at finde ud af, hvilke produkter er bæredygtige. Hvis du befinder dig inde på deres hjemmeside, kan du se på deres produkter, hvilke af dem er bæredygtige, da dem, der er bæredygtige, er markeret med PACKO.

Fra folie film til støjskærme

Det meste plastfilm er lavet af plasttype 4, som hedder LDPE. Det står for Low Density Polyethylen. Det vil sige, at plasttypen har en lav densitet. Denne plasttype bliver ofte brugt til film, altså flade folier, sæbe- og shampooflasker og plastbærerposer til supermarkeder og butikker.

Når den slags plast bliver genanvendt, laves den ofte til for eksempel shampoo-, balsam- eller sæbeflasker. Der er dog ikke så meget af den, der bliver genbrugt, da det tit kræver, at det har den helt rigtige farve, og at kvaliteten stadig er i top, hvilket desværre ikke altid er tilfældet med genbrugsmaterialer.

Nogle virksomheder gør også det, at de køber både polyethylen og polypropylen blandet sammen, det materiale, der kaldes agglomerat. Det bliver brugt til for eksempel stolper og bjælker til støjskærme, som skal stå ved motorveje, store rør og andre standhaftige ting, som skal kunne stå i alt slags vejr.